داشتن هدف و شناخت کافی از هدفمان در نگارش طرح توجیهی، مهمترین گام شروع در مراحل نگارش طرح توجیهی است.
ترفندهای طرح توجیهی در برخی از موارد به طور مثال جهت جذب سرمایهگذار داخلی یا خارجی در مقایسه با نگارش طرح توجیهی جهت دریافت تسهیلات از بانکها و یا سازمانها قدری متفاوت است. یک طرح توجیهی میتواند در قالب طرح توجیهی ایجادی و یا طرح توجیهی توسعهای یک بنگاه اقتصادی معنا پیدا کند.
تفاوت طرحهای توجیهی
نحوه نگارش طرح توجیهی بعنوان “طرح ایجادی” و یا بعنوان “طرح توسعه”، نیازمند رعایت یکسری چارچوب و اصول استاندارد است. در نگارش طرح توجیهی توسعهای در بخش مالی طرح از اصطلاحات «هزینههای انجام شده» و «هزینههای مورد نیاز» استفاده میگردد. تجربه ثابت کرده است که همواره طرحهایی در توجیه تیم ارزیابی طرح برای اخذ وام موفق بودهاند که صادقانه و ماهرانه نوشته شده و ریزه کاریها و ظرافتهای مدیریتی و اقتصادی در آنها به کار گرفته شده است.
چه کنیم؟
اشخاصی که طرح توجیهی نگارش شده را در تیم ارزیابی بررسی میکنند، همگی از دستاندرکاران باتجربه حوزه اقتصادی هستند و تنها زمانی طرحی مورد تائید آنها قرار خواهد گرفت که از تمامی زوایا طرح بررسی شده و شفافسازی در آن بصورت کاملاً تخصصی انجام گرفته باشد. بنابراین در تهیه و تدوین طرح توجیهی باید سعی گردد از اغراق و یا دروغ پرهیز کرده و تخصص و تجربه را فدای هزینه نکنید و از مجموعههای با سابقهای همچون مجموعۀ “سه هزار طرح” برای نگارش و تهیه طرح توجیهی استفاده نمایید که علاوه بر تجربه و دانش کافی، از مراجع معتبر مجوزهای لازم را داشته باشند و نیز در صورت نیاز، بتوانند طرح توجیهی نگارش شده را با تاییدیۀ عضو کانون مشاوران اعتباری و سرمایهگذاری بانکی و یا سایر مراجع ذیصلاح به شما ارائه دهند.
مراقب باشید!
به خاطر داشته باشید که به تحریر دراوردن و نگارش طرح توجیهی توسط اشخاصی که تجربه و تخصص کافی ندارند و یا شرکتهایی که دارای رتبه تخصصی طرحنویسی نیستند، علاوه بر آنکه استاندارد نخواهد بود، ضررهای بسیار هنگفت و جدی را برای سرمایهگذار به دنبال خواهد داشت.
مشخصات یک طرح خوب
در نحوه نگارش طرح توجیهی از لحاظ حجم صفحات، محدودیتی وجود ندارد و براساس نوع کار و موضوع پروژه تعداد صفحات طرح توجیهی میتواند متغیر باشد. اما بطور کلی، میانگین استاندارد صفحات مطالعات امکانسنجی مقدماتی را میتوان تا ۴۰ صفحه و در طرحهای توجیهی کامل تا ۳۰۰ صفحه و یا بیشتر در نظر گرفت.
سلیس و روان نبودن متن و اشتباهات تایپی، نگارشی و یا ادبی از کیفیت طرح توجیهی خواهد کاست. علاوه بر محتوای طرح توجیهی، شکل ظاهری طرح برای ارائه به تیم ارزیابی و سازمان مربوطه نیز حائز اهمیت است. از نوع جلد و فونت به کارگیری گرفته شده تا نام تجاری شرکت یا کارخانه، لوگوی برند، آدرس و شماره تماس، فکس و آدرس ایمیل همگی باید به درستی انتخاب و هنگام نگارش طرح توجیهی لحاظ شود.
توضیح کوتاهی در رابطه نحوۀ تنظیم و نگارش و ترفندهای طرح توجیهی خوب را باهم خواندیم. شما میتوانید تمامی مسائل مرتبط با طرح توجیهی را با تیم ما(مجموعۀ سههزارطرح) در میان قرار بدهید و اگر سفارشی دارید از طریق راههای ارتباط یا فروشگاه سایت پیگیری کنید. همواره در کنار شما هستیم.